Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(57)
21.09.2015
dodaj własny przepis
30 minut
2 osób
łatwy
Wartości odżywcze
470 kcal / 1 porcję (604 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    77.86 kcal
    3.89%
  • Białko
    6.39 g
    12.78%
  • Węglowod.
    1.84 g
    0.68%
  • Tłuszcze
    5.56 g
    7.94%
  • Błonnik
    0.59 g
    2.36%
  • GDA
    3.89 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wieprzowina, schab surowy bez kości - 300g
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Pieczarki - 200g (10 sztuk)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 150g (6 łyżek stołowych)
  • Cebula - 30g (⅓ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

Schab:

KROK 1: W dużym garnku zagotuj wywar warzywny. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. (Możesz także dodać ulubionych ziół).

KROK 2: Schab dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Podziel go na sznycle (plasterki) o grupości około 1,5 cm. Nie rozbijaj.

KROK 3: Do gotującego się wywaru włóż uprzednio przygotowane plastry schabu. Zamieszaj. Gotuj około 10-12 minut, aż plastry schabu wypłyną na powierzchnię bulionu oraz nieco się podgotują. (Trzeba pilnować tego czasu, aby schabu nie przegotować. W przeciwnym razie będzie sbyt wysuszony).

Sos:

KROK 1: Pieczarki dokładnie umyj, odcedź. Połowę cebuli obierz i pokrój ją i pieczarki w plasterki.

KROK 2: Na patelni rozpuść masło i smaż pieczarki z cebulą przez 8 minut, cały czas mieszając. Następnie przełoż do garnka, duś pod przykryciem, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie wodę odparuj, lecz nie całkowicie.

KROK 3: Do śmietany dodaj kilka łyżek wody z pieczarek i zamieszaj na gładko. Następnie całość dodaj do pieczarek i gotuj jeszcze przez chwilę, aż powtórnie się zagotuje. Przypraw do smaku solą, pieprzem, sporą ilością przyprawy indyjskiej Garam Masala oraz suszonym oregano.

KROK 4: Do tak przygotowanego sosu dodaj wcześniej ugotowany w bulionie schab. Dokładnie wymieszaj mięso z sosem pieczarkowym tak, aby dokładnie się nim pokryło.

*Przed podaniem posyp danie obficie posiekaną natką pietruszki

** Schab w sosie pieczarkowym doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem i gotowanymi buraczkami

Smacznego!