15 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (53 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność397.24 kcal19.86%
-
Białko15.73 g31.46%
-
Węglowod.6.86 g2.54%
-
Tłuszcze33.23 g47.47%
-
Błonnik6.69 g26.76%
-
GDA19.86 %
Składniki
- Tahini - 60g (5 łyżek stołowych)
- Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
- Syrop klonowy - 5g (łyżeczka)
- Woda ciepła - 30g (¼ szklanki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: W małej miseczce połącz tahini, ocet jabłkowy, syrop, ciepłą wodę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
*Gdy sos jest zbyt gęsty dodaj nieco ciepłej wody.
** Sos idelanie smakuje dodany jako dip do sałatek.
Smacznego!
Zobacz także