25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
359 kcal / 1 porcję (392 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność91.69 kcal4.58%
-
Białko3.37 g6.74%
-
Węglowod.7.63 g2.83%
-
Tłuszcze5.29 g7.56%
-
Błonnik0.39 g1.56%
-
GDA4.58 %
Składniki
- Wywar warzywno-drobiowy - 180g (¾ szklanki)
- Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
- Marchew - 20g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Cebula - 10g (¼ sztuki)
- Kajzerki ciemne, bezglutenowe - 27g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bułkę kajzerkę bezglutenową pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości (łyżeczce) oliwy w oliwek. Tak przygotowane grzanki odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: Cebulę, czosnek oraz marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej garnek i wlej resztę oliwy. Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj czosnek i marchewkę, podsmaż. Dodaj pomidory i koncentrat. Podduś około 5 minut.
KROK 3: Wlej bulion, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, około 15 minut.
KROK 4: Zupę zmiksuj na gładko i dopraw pieprzem i solą o obniżonej zawartości sodu.
KROK 5: Przelej na talerz i udekoruj grzankami. Dodatek świeżej bazylii idealnie podkreśli smak zupy.
*Do przygotowania zupy możesz użyć wywaru warzywnego, wołowego.
Smacznego!
Zobacz także