Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

90 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
1078 kcal / 1 porcję (987 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    109.22 kcal
    5.46%
  • Białko
    6.83 g
    13.66%
  • Węglowod.
    5.02 g
    1.86%
  • Tłuszcze
    7.00 g
    10%
  • Błonnik
    0.69 g
    2.76%
  • GDA
    5.46 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bakłażan - 480g
  • Cukinia - 750g
  • Oliwa z oliwek - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Cebula - 200g (2 ½ sztuki)
  • Wieprzowina, schab surowy bez kości - 1000g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Przecier pomidorowy - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Wino czerwone - 100g (⅔ lampki)
  • Mleko UHT, 1,5% tłuszczu - 600g (2 ⅔ szklanki)
  • Masło ekstra - 120g (24 łyżeczek)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 100g (⅔ szklanki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1.5g (3 szczypty)
  • Żółtko jaja kurzego - 40g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

Bakłażan i cukinia:

KROK 1: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Posól wszystko i smaż plastry bakłażana pokrojonego wcześniej na plastry o grubości ok. 1 cm z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana przełóż na ręcznik papierowy (by odsączyć nadmiar tłuszczu). W ten sam sposób postępuj z plastrami cukinii.

Sos pomidorowy z mięsem mielonym:

KROK 1: W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć posiekane cebule i smaż je do momentu zeszklenia. Od czasu do czasu całość przemieszaj. Gdy cebule się zeszklą, dodaj 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego), całość dokładnie rozmieszaj drewnianą łyżką.

KROK 2: Do podsmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy, pomieszaj, następnie dodaj czerwone wino i szczyptę cynamonu. Dokładnie całość ze połącz ze sobą. Zmniejsz następnie ogień i gotuj jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

KROK 3: Na sam koniec gotowania dopraw całość pieprzem i solą. Znowu wymieszaj.

Sos beszamelowy:

KROK 1: W garnku na wolnym ogniu rozpuść masło (nie chcemy by zmieniło swój kolor), dodaj do niego mąkę pszenną i praż ją z masłem przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj mleko i całość mieszaj za pomocą trzepaczki.

KROK 2: Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej oraz żółtka. Ciągle mieszaj, a następnie odstaw z ognia.

Wykonanie:

KROK 1: Plastry bakłażana układaj na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie ułóż plastry cukinii. Na warzywa przelej mięso mielone z sosem pomidorowym. Całość zakryj sosem beszamelowym.

KROK 2: Pokrój w cienkie paski ser typu greckiego, a następnie skrusz go na górze całej zapiekanki.

KROK 3: Całe danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

*Jeśli chcesz, by musaka się dobrze kroiła, po upieczeniu odczekaj godzinę, następnie poporcjuj całość na kawałki, te podgrzej oddzielnie.

** Musaka grecka jest niejednokrotnie pierwszym daniem, które zazwyczaj próbują turyści po przyjeździe do słonecznej Hellady. To danie "sztandarowe" Greków, który przygotowywane jest w każdej restauracji nie tylko w Grecji kontynentalnej, ale także wyspiarskiej. Nie należy ono jednak do dietetycznych ze względu na dużą ilość tłustej jagnięciny/ wieprzowiny, a także napompowanych tłuszczem, grillowanych warzyw i obecności sosu beszamel. Jednak jej smak wszystko rekompensuje.

Smacznego!

Zobacz także