-
Kaloryczność158.35 kcal7.92%
-
Białko8.75 g17.5%
-
Węglowod.23.56 g8.73%
-
Tłuszcze5.16 g7.37%
-
Błonnik4.51 g18.04%
-
GDA7.92 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 150g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Marchew - 45g
- Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
- Papryka słodka, wędzona - 2g (szczypta)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie (około 15-20 minut), a następnie odcedź i odciśnij ją na sitku.
KROK 2: Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz, opłucz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Rozgrzej olej na patelni, a następnie zeszklij na niej cebulę i drobno posiekany czosnek. Dodaj marchew i drobno pokrojone oraz odsączone z oleju pomidory suszone. Całość duś do miękkości, a następnie podlej nieco wodą, wymieszaj i odparuj.
KROK 3: Odciśniętą soczewicę wymieszaj z zawartością patelni, dodaj posiekany szczypiorek oraz zioła i całość dokadnie wymieszaj.
KROK 4: W dłoniach uformuj kule i spłaszcz lekko formując "kotleciki", które nestępnie kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika na około 25 minut.
* Zaraz po upieczeniu kotleciki są dość kruche, dlatego najlepiej pozwolić im chwilkę poleżeć na blaszce i podnosić za pomocą szpatułki.
Smacznego!