10 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
205 kcal / 1 porcję (87 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność235.17 kcal11.76%
-
Białko1.96 g3.92%
-
Węglowod.8.11 g3%
-
Tłuszcze23.44 g33.49%
-
Błonnik3.19 g12.76%
-
GDA11.76 %
Składniki
- Awokado - 140g
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przetnij awokado wzdłuż, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką.
KROK 2: Rozgnieć dokładnie widelcem i dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dolej dwie łyżki oliwy i kilka kropel cytryny, mieszając wszystko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Smacznego!
Zobacz także