Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
539 kcal / 1 porcję (295 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    182.84 kcal
    9.14%
  • Białko
    8.19 g
    16.38%
  • Węglowod.
    26.49 g
    9.81%
  • Tłuszcze
    5.22 g
    7.46%
  • Błonnik
    1.16 g
    4.64%
  • GDA
    9.14 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna, typ 500 - 390g (3 szklanki)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Kasza gryczana sucha - 61g
  • Ser twarogowy półtłusty - 250g (12 ½ łyżki stołowej)
  • Jajko kurze gotowane - 50g (sztuka)
  • Cebula - 90g
  • Mięta świeża - 5g (gałązka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

Farsz:

KROK 1: Na patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulkę. W misce rozdrobnij wałkiem biały ser, dodaj zezłoconą cebulę. Wymieszaj wszystko dokładnie, po czym dorzuć ugotowaną kaszę.

KROK 2: W małej miseczce roztrzep widelcem jajko i dodaj do farszu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokrojoną miętę.

Ciasto:

KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek i wlej do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnij mąkę do środka (czyli zaparz ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło).

KROK 2: Gdy na stolnicy powstaną „kluski", znowu zrób dołeczek i wybij tam jajko. Delikatnie połącz wszystko nożem i wyrób ciasto. Podsypując mąką rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.

KROK 3: Szklanką wykrawaj krążki, nałoż farsz i ulep zgrabne pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymaj je na gazie, a potem zahartuj w zimnej wodzie i odcedź na sicie.

*Podawać z kwaśną śmietaną lub z zeszkloną cebulką.

** Pierogi z kaszy gryczanej to uniwersalne danie w sam raz na obiad lub też kolację. Są zdrowe, dietetyczne, a w zależności od dodatków mogą smakować za każdym razem inaczej. Kasza gryczana to prawdziwe bogactwo minerałów, szczególnie magnezu i witamin z grupy B. Jeśli nie tolerujemy jej charakterystycznego smaku, możemy zawsze użyć jej w wersji niepalonej.

Smacznego!

Zobacz także