-
Kaloryczność182.84 kcal9.14%
-
Białko8.19 g16.38%
-
Węglowod.26.49 g9.81%
-
Tłuszcze5.22 g7.46%
-
Błonnik1.16 g4.64%
-
GDA9.14 %
- Mąka pszenna, typ 500 - 390g (3 szklanki)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Kasza gryczana sucha - 61g
- Ser twarogowy półtłusty - 250g (12 ½ łyżki stołowej)
- Jajko kurze gotowane - 50g (sztuka)
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Mięta świeża - 5g (gałązka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
Farsz:
KROK 1: Na patelni podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulkę. W misce rozdrobnij wałkiem biały ser, dodaj zezłoconą cebulę. Wymieszaj wszystko dokładnie, po czym dorzuć ugotowaną kaszę.
KROK 2: W małej miseczce roztrzep widelcem jajko i dodaj do farszu. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokrojoną miętę.
Ciasto:
KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę, zrób dołek i wlej do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnij mąkę do środka (czyli zaparz ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie się dobrze kleiło).
KROK 2: Gdy na stolnicy powstaną „kluski", znowu zrób dołeczek i wybij tam jajko. Delikatnie połącz wszystko nożem i wyrób ciasto. Podsypując mąką rozwałkuj je na grubość 3-4 mm.
KROK 3: Szklanką wykrawaj krążki, nałoż farsz i ulep zgrabne pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymaj je na gazie, a potem zahartuj w zimnej wodzie i odcedź na sicie.
*Podawać z kwaśną śmietaną lub z zeszkloną cebulką.
** Pierogi z kaszy gryczanej to uniwersalne danie w sam raz na obiad lub też kolację. Są zdrowe, dietetyczne, a w zależności od dodatków mogą smakować za każdym razem inaczej. Kasza gryczana to prawdziwe bogactwo minerałów, szczególnie magnezu i witamin z grupy B. Jeśli nie tolerujemy jej charakterystycznego smaku, możemy zawsze użyć jej w wersji niepalonej.
Smacznego!