30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (174 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność117.27 kcal5.86%
-
Białko14.72 g29.44%
-
Węglowod.7.13 g2.64%
-
Tłuszcze4.05 g5.79%
-
Błonnik1.80 g7.2%
-
GDA5.86 %
Składniki
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
- Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
- Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
- Przecier pomidorowy - 15g (¼ szklanki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierś z kurczaka zmiel w maszynce (można je ewentualnie bardzo dokładnie posiekać) .
KROK 2: Suszone pomidory oraz szczypiorek dość drobno posiekaj i dorzuć do mięsa wraz z przyprawami, a następnie dodaj białko, przecier i zmiażdżony czosnek, całość dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Gotową masę uformuj na dwie porcje, posyp ewentualnie dodatkową porcją ziół
i smaż z obu stron.
*Pamiętaj o dokładnym usmażeniu mięsa - smażenie bez tłuszczu przebiega w niższej temperaturze, więc stosunkowo grube kotleciki muszą poleżeć na patelni dobrych kilka minut na każdą stronę.
**Podawaj z ulubionymi dodatkami zbożowymi i warzywami.
Smacznego!
Zobacz także