Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(37)
14.02.2016
dodaj własny przepis
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (174 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    117.27 kcal
    5.86%
  • Białko
    14.72 g
    29.44%
  • Węglowod.
    7.13 g
    2.64%
  • Tłuszcze
    4.05 g
    5.79%
  • Błonnik
    1.80 g
    7.2%
  • GDA
    5.86 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
  • Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
  • Białko jaja kurzego - 25g (sztuka)
  • Przecier pomidorowy - 15g (¼ szklanki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pierś z kurczaka zmiel w maszynce (można je ewentualnie bardzo dokładnie posiekać) .

KROK 2: Suszone pomidory oraz szczypiorek dość drobno posiekaj i dorzuć do mięsa wraz z przyprawami, a następnie dodaj białko, przecier i zmiażdżony czosnek, całość dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Gotową masę uformuj na dwie porcje, posyp ewentualnie dodatkową porcją ziół
i smaż z obu stron.

*Pamiętaj o dokładnym usmażeniu mięsa - smażenie bez tłuszczu przebiega w niższej temperaturze, więc stosunkowo grube kotleciki muszą poleżeć na patelni dobrych kilka minut na każdą stronę.

**Podawaj z ulubionymi dodatkami zbożowymi i warzywami.

Smacznego!