Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(33)
15.02.2016
dodaj własny przepis
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
223 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    63.75 kcal
    3.19%
  • Białko
    2.36 g
    4.72%
  • Węglowod.
    9.34 g
    3.46%
  • Tłuszcze
    3.00 g
    4.29%
  • Błonnik
    2.77 g
    11.08%
  • GDA
    3.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 1000g
  • Jarmuż - 30g (6 liści)
  • Rzodkiewka - 90g (6 sztuk)
  • Cebula dymka - 20g (sztuka)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 60g (⅓ szklanki)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 5g (10 szczypt)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pomidor - 110g
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Surową dynię posyp solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi i piecz ok. 40 min w 200 stopniach C.

KROK 2: Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Na dużej patelni podsmaż jarmuż pocięty w małe kawałki, dodaj rzodkiewkę, czosnek, dymkę i pomidora. Smaż, aż wszystkie warzywa zmiękną.

KROK 3: Dodaj komosę, papryczkę chilli, sok z cytryny, sól, sos sojowy. Smaż do momentu, aż wszystkie smaki się połączą (ok. minutę).

KROK 4: Całość jest już gotowa do podania na talerze. Sałatkę podawaj z obraną, pokrojoną w kostkę dynią i startym parmezanem.

Smacznego!