20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
223 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność63.75 kcal3.19%
-
Białko2.36 g4.72%
-
Węglowod.9.34 g3.46%
-
Tłuszcze3.00 g4.29%
-
Błonnik2.77 g11.08%
-
GDA3.19 %
Składniki
- Dynia - 1000g
- Jarmuż - 30g (6 liści)
- Rzodkiewka - 90g (6 sztuk)
- Cebula dymka - 20g (sztuka)
- Quinoa - komosa ryżowa - 60g (⅓ szklanki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 5g (10 szczypt)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pomidor - 110g
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Surową dynię posyp solą, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi i piecz ok. 40 min w 200 stopniach C.
KROK 2: Komosę ugotuj zgodnie z instrukcją producenta zamieszczoną na opakowaniu. Na dużej patelni podsmaż jarmuż pocięty w małe kawałki, dodaj rzodkiewkę, czosnek, dymkę i pomidora. Smaż, aż wszystkie warzywa zmiękną.
KROK 3: Dodaj komosę, papryczkę chilli, sok z cytryny, sól, sos sojowy. Smaż do momentu, aż wszystkie smaki się połączą (ok. minutę).
KROK 4: Całość jest już gotowa do podania na talerze. Sałatkę podawaj z obraną, pokrojoną w kostkę dynią i startym parmezanem.
Smacznego!
Zobacz także