35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
397 kcal / 1 porcję (384 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność103.49 kcal5.17%
-
Białko4.57 g9.14%
-
Węglowod.13.58 g5.03%
-
Tłuszcze4.01 g5.73%
-
Błonnik2.22 g8.88%
-
GDA5.17 %
Składniki
- Cukinia - 250g
- Kasza jaglana sucha - 90g
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Szparagi - 190g (½ garści)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
- Fasola czerwona, konserwowa - 120g (6 łyżek stołowych)
- Ser Gouda, tarty - 30g (3 łyżki stołowe)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Włącz piekarnik na 170*C, przekrój wzdłuż cukinię, wydrąż łyżką gniazda nasienne, delikatnie posól i skrop olejem. Włóż do piekarnika i piecz 8 min.
KROK 2. Na łyżce masła podsmaż czosnek, cebulę i obrane, pokrojone w kawałki (2cm) szparagi, delikatnie posól, posyp grubo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Wyjmij z piekarnika wstępnie podpieczoną cukinie, pozwól by przestygła. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa, fasolę, dodaj zioła prowansalskie.
KROK 4. Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonych połówkach cukinii, posyp startym serem, włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 min. Po tym czasie wyłóż na talerze i serwuj z ulubionym sosem.
Smacznego!
Zobacz także