45 minut + czas dojrzewania
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
439 kcal / 1 porcję (229 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność191.98 kcal9.6%
-
Białko6.59 g13.18%
-
Węglowod.7.93 g2.94%
-
Tłuszcze17.05 g24.36%
-
Błonnik4.37 g17.48%
-
GDA9.6 %
Składniki
- Migdały - 300g (300 sztuk)
- Woda ciepła - 600g (2 ½ szklanki)
- Daktyle, suszone - 15g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Namocz migdały i daktyle na całą noc, zmiksuj na gładko na tyle, na ile to możliwe.Do niskooobrotowym urządzenia miksującego (blender kielichowy) wrzuć porcję zmielonych wcześniej migdałów, daktyle, sól, wlej wodę i zmiksuj na gładko.
KROK 2: Przelej całość do garnuszka emaliowanego lub szklanego i zagrzej do temperatury ok. 40 stopni (sprawdź na nadgarstku). Dodaj bakterie z saszetki (saszetka bakterii jogurtowych na litr jogurtu), porządnie wymieszaj i przelej całość do jogurtownicy.
KROK 3: Po kilku godzinach (4-8h) wstaw jogurt do lodówki by zakończyć "dojrzewanie".
*Jogurt jest dobry ok 3 dni. Po tym czasie zaczyna dość szybko kwaśnieć!
Smacznego!
Zobacz także