-
Kaloryczność70.66 kcal3.53%
-
Białko4.71 g9.42%
-
Węglowod.8.38 g3.1%
-
Tłuszcze2.63 g3.76%
-
Błonnik1.42 g5.68%
-
GDA3.53 %
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Kasza jaglana sucha - 20g
- Marchew - 60g
- Cukinia - 150g
- Rzodkiewka - 45g (3 sztuki)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj w około 200 ml wody na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstaw aż wchłonie resztę płynu.
KROK 2: W między czasie cukinię i obraną marchew utrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę lub plasterki rzodkiewkę. Całość wymieszaj z jogurtem naturalnym i jajkami, dodaj odrobinę soli, tymianek oraz pieprz.
KROK 3: Na końcu dodaj lekko przestudzoną kaszę i raz jeszcze wymieszaj całość, po czym masę przełóż do silikonowej foremki np. na tartę, lub szklanego naczynia do zapiekania - wtedy użyj papieru do pieczenia lub lekko natłuszczamy formę.
KROK 4: Całość przed upieczeniem jest dość gęsta, więc możesz użyć "za dużej" foremki i upiec frittatę w sporej silikonowej formie nie rozprowadzając masy po całej jej powierzchni. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180'C.
Smacznego!