-
Kaloryczność133.29 kcal6.66%
-
Białko6.26 g12.52%
-
Węglowod.8.59 g3.18%
-
Tłuszcze8.46 g12.09%
-
Błonnik1.07 g4.28%
-
GDA6.66 %
- Wieprzowina, łopatka - 1000g
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 2g (4 szczypty)
- Mąka pszenna, typ 550 - 40g (⅓ szklanki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Marchew - 400g
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
- Goździki - 2g (łyżeczka)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Miód pszczeli - 48g (4 łyżeczki)
- Piwo pełne - 250g
- Pomarańcza - 250g
- Woda ciepła - 500g (2 ¼ szklanki)
- Kasza gryczana sucha - 106g
- Mąka pszenna, typ 550 - 50g (⅓ szklanki)
- Ziemniaki - 75g (sztuka)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Por - 130g (½ sztuki)
Sposób przyrządzenia
GULASZ:
KROK 1: Mięso gulaszowe dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Oprósz je 40 g mąki pszennej i ponownie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż mięso z każdej stron na złocisty kolor. Przełóż je następnie do garnka z całym płynem i sokiem.
KROK 2: Cebulę pokrój w grubą kostkę, 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki, a marchew w grube plastry.
KROK 3: Na tę samą patelnie po mięsie wylej 2 łyżki płynnego miodu. Gdy zacznie się on pienić, dodaj cebulę, czosnek, i zesmaż do ich zeszklenia. Po tym czasie dodaj marchew, liście laurowe, majeranek, goźkiki i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Umyj pomarańczę i zetrzyj jej skórkę. Na patelnie wylej szklankę piwa, dodaj startą skórkę pomarańczy. W mięszyczasie pomarańczę obierz i wyfiletuj z błon. Zawartość całej patelni przełóż do garnka z mięsem, następnie dorzuć miąższ pomarańczy i wlej sok. Dodaj 500 ml wody i wymieszaj. Przykryj danie pokrywką i duś przez około 1,5 godziny na wolnym ogniu.
RACUSZKI GRYCZANE:
KROK 1: Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obranego ziemniaka, rozgnieć ząbek czosnku i pokrój por w bardzo drobną kosteczkę.
KROK 2: Do miski wrzuć ugotowaną kaszę gryczaną, wbij 2 jaja, dodaj zmieniaka i 50 g mąki pszennej, czosnek i por. Dokładnie wszystko wymieszaj i odpraw solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką uformuj na tłuszczu racuszki. Upieczone z dwóch stron placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i przykryj od góry kolejnym pergaminowym kawałkiem.
KROK 4: Gdy gulasz będzie już gotowy (mięso lekko sie rozpada), zdejmij pergamin z blachy z racuchamii i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 5 minut.
* Racuchy wyjmij na talerz, nałóż na nie gulasz i polej sosem.
Smacznego!