-
Kaloryczność64.00 kcal3.2%
-
Białko7.72 g15.44%
-
Węglowod.3.83 g1.42%
-
Tłuszcze2.56 g3.66%
-
Błonnik1.18 g4.72%
-
GDA3.2 %
- Dorsz, świeży, filety bez skóry - 800g
- Marchew - 135g
- Pietruszka, korzeń - 45g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Cebula - 120g (1 ½ sztuki)
- Seler korzeniowy - 40g
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 90g (6 łyżeczek)
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 40g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Odstaw pod przykryciem na około 30 minut. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz i pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryki umyj, oczyść z nasion i białych błon i pestek, drobno pokrój. Cebule obierz i drobno posiekaj.
KROK 2: W rondlu rozgrzej dwie łyżki oleju, włóż rozdrobnione warzywa i mieszając smaż około 5 minut, aż zmiękną. Zalej je tastępnie bulionem i duś pod przykryciem kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z koncentratem pomidorowym i przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3: Filety usmaż na złoto z obu stron na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Połowę warzyw ułóż na dnie żaroodpornego naczynia.
KROK 4: Na warstwie warzyw rozłoż filety i przykryj je równomiernie pozostałymi warzywami. Wszystko następnie przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!