35 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
536 kcal / 1 porcję (305 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność175.89 kcal8.79%
-
Białko7.73 g15.46%
-
Węglowod.24.20 g8.96%
-
Tłuszcze7.09 g10.13%
-
Błonnik4.02 g16.08%
-
GDA8.79 %
Składniki
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Boćwina - 280g (pęczek)
- Ser Feta - 100g (2 porcje)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Koperek pęczek - 16g (pęczek)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Buraczki umyj, odetnij korzonki i pokrój na ćwiartki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz 20 minut.
KROK 2: Zagotuj osoloną wodę i wsyp kaszę. Gotuj ją wg przepisu umieszczonego na opakowaniu. Botwinkę drobno posiekaj, na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i podsmaż botwinkę przez 3-5 minut, na sam koniec dodaj czosnek i smaż mieszając przez minutę.
KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażoną botwinką, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na każdą porcję kaszy ułożyć upieczone buraczki, kilka kostek sera Feta i wszystko posyp koperkiem oraz skrop oliwą z oliwek.
Smacznego!
Zobacz także