Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(35)
01.05.2017
dodaj własny przepis
30 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
481 kcal / 1 porcję (270 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    178.04 kcal
    8.9%
  • Białko
    8.60 g
    17.2%
  • Węglowod.
    28.42 g
    10.53%
  • Tłuszcze
    4.36 g
    6.23%
  • Błonnik
    3.88 g
    15.52%
  • GDA
    8.9 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty świderki, surowy - 180g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 100g
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Marchew - 90g
  • Przecier pomidorowy - 200g (¾ szklanki)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Oregano - 3g (1 ½ łyżeczki)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: W garnku o grubym dnie rogrzej oliwę z oliwek. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

KROK 3: Czerwoną papryczkę umyj, dokładnie oczyść z nasion i posiekaj. Suszone pomidory odcedź z zalewy i pokrój w pastki. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki wrzuć do garnka, wymieszaj i smaż do momentu aż marchewka zmięknie.

KROK 4: Wlej przecier pomidorowy oraz wsyp odcedzoną soczewicę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano oraz świeżą, posiekaną bazylią.

KROK 5: Makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp tartym parmezanem.

Smacznego!