-
Kaloryczność178.04 kcal8.9%
-
Białko8.60 g17.2%
-
Węglowod.28.42 g10.53%
-
Tłuszcze4.36 g6.23%
-
Błonnik3.88 g15.52%
-
GDA8.9 %
- Makaron pełnoziarnisty świderki, surowy - 180g
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 100g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
- Marchew - 90g
- Przecier pomidorowy - 200g (¾ szklanki)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Oregano - 3g (1 ½ łyżeczki)
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Parmezan tarty - 16g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
KROK 2: W garnku o grubym dnie rogrzej oliwę z oliwek. Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
KROK 3: Czerwoną papryczkę umyj, dokładnie oczyść z nasion i posiekaj. Suszone pomidory odcedź z zalewy i pokrój w pastki. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki wrzuć do garnka, wymieszaj i smaż do momentu aż marchewka zmięknie.
KROK 4: Wlej przecier pomidorowy oraz wsyp odcedzoną soczewicę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano oraz świeżą, posiekaną bazylią.
KROK 5: Makaron odcedź i wymieszaj z sosem. Gotowe danie przełóż na talerz i posyp tartym parmezanem.
Smacznego!