25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
296 kcal / 1 porcję (280 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność105.54 kcal5.28%
-
Białko2.95 g5.9%
-
Węglowod.19.09 g7.07%
-
Tłuszcze2.26 g3.23%
-
Błonnik3.38 g13.52%
-
GDA5.28 %
Składniki
- Kasza bulgur, sucha - 175g (1 ¼ szklanki)
- Koper włoski (fenkuł) - 350g (sztuka)
- Pomarańcza - 500g
- Granat - 30g (⅓ sztuki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zalej bulgur gorącą, wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
KROK 2: Nieduży korzeń kopru włoskiego pokrój w kostkę. Dokładnie umyj, a następnie obierz pomarańcze, ich cząstki podziel na pół. Granat obierz i do oddzielnej miseczki wyłuskaj jego nasiona (uważaj na błonki).
KROK 3: Koper i pomarańcze połącz z kaszą, następnie dodaj granat. Całość polej oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i posyp nią całą sałatkę.
Smacznego!
Zobacz także