-
Kaloryczność86.05 kcal4.3%
-
Białko2.79 g5.58%
-
Węglowod.9.91 g3.67%
-
Tłuszcze4.70 g6.71%
-
Błonnik1.65 g6.6%
-
GDA4.3 %
- Cukinia - 400g
- Kasza jaglana sucha - 39g (1 ⅓ łyżki stołowej)
- Jarmuż - 25g (5 liści)
- Pomidor suszony w oleju - 80g (4 plastry)
- Gałka muszkatołowa mielona - 0.5g (szczypta)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Olej kokosowy - 10g
- Słonecznik, nasiona - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przytnij cukinie od góry i wydryluj dokładnie miążdz oraz gniazda nasienne. Posmaruj oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Cukinie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie cukinie wyjmij i odstaw.
KROK 2: Przygotuj farsz: posiekaj umyty wcześniej jarmuż, eliminując twarde łodyżki. Pomidory odsącz z oliwy ręcznikiem papierowym. Następnie potnij je na drobne kawałki.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej kokosowt, dodaj jarmuż, czosnek, całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i obsmażaj do miękkości. Następnie dodaj pomidory oraz roztarte mocno w dłoni oregano. Dopraw całość do smaku. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wmieszaj ją w warzywa i znów dopraw do smaku.
KROK 4: Ostudzone cukinie wypełnij farszem i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 minut. Gorące cukinie przekładaj na talerze. Na koniec posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
*Do wykonania tego dania najlepsza będzie cukinia młoda, mała, o okrągłym kształcie.
Smacznego!