40 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (65 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność323.57 kcal16.18%
-
Białko7.13 g14.26%
-
Węglowod.45.34 g16.79%
-
Tłuszcze13.13 g18.76%
-
Błonnik2.89 g11.56%
-
GDA16.18 %
Składniki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 240g (16 łyżek stołowych)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Kasza jaglana sucha - 40g
- Żurawina suszona - 72g (6 łyżek stołowych)
- Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
- Cukier brązowy - 100g (20 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
KROK 2: Do miski przesiej suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, następnie dodaj kaszę i wszystko wymieszaj.
KROK 3: W drugim naczyniu utrzyj masło, jaja i cukier na puszystą masę.
KROK 4: Do utartej masy dodaj suche składniki i wlej mleko. Dodaj suszoną żurawinę i całość wymieszaj do połączenia składników.
KROK 5: Przygotowaną masą wypełniaj papilotki do muffinek do ok. 3/4 wysokości. Piecz przez ok 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Smacznego!
Zobacz także