-
Kaloryczność198.75 kcal9.94%
-
Białko13.40 g26.8%
-
Węglowod.33.02 g12.23%
-
Tłuszcze3.85 g5.5%
-
Błonnik5.83 g23.32%
-
GDA9.94 %
- Soczewica czerwona, nasiona suche - 120g
- Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
- Marchew - 50g
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
- Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
- Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przesyp soczewicę na sito i dokładnie ją przepłukaj. Ugotuj ją wg wskazań producenta u
KROK 2: Cebule obierz, drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach. Następnie warzywa przełóż na patelnię, dodał łyżeczkę oleju i duś (gdy warzywa lekko się podsmażą zalej je wodą). Wodę odparuj.
KROK 3: Odcedzoną, ostudzoną i dodatkowo odciśniętą soczewicę wymieszaj z zawartością patelni, następnie dodaj posiekane świeże zioła, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Z powstałej masy formuj kule, a następnie spłaszcz je delikatnie i uformuj średniej wielkości burgera, a następnie odłóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 5: Piecz burgera ok. 25 minut w 200 st. C.
*Burgery świetnie komponują się z pełnoziarnistą bułką, warzywami i lekkim sosem pomidorowym.
Smacznego!