Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
26.05.2016
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
131 kcal / 1 porcję (192 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    68.53 kcal
    3.43%
  • Białko
    3.90 g
    7.8%
  • Węglowod.
    7.18 g
    2.66%
  • Tłuszcze
    4.10 g
    5.86%
  • Błonnik
    3.13 g
    12.52%
  • GDA
    3.43 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Brokuły - 150g
  • Brukselka - 150g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Por - 130g (½ sztuki)
  • Szpinak młody - 50g (2 garście)
  • Jarmuż - 25g (5 liści)
  • Seler naciowy - 90g (2 łodygi)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Ziele angielskie - 5g (2 ½ sztuki)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Dynia, pestki - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz je. Z liści jarmużu powycinaj twarde łodygi. Seler, czosnek oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, następnie dodaj do nich brukselkę i pora.

KROK 2: Włóż do garnka ziele angielskie i liść laurowy, zalej wodą nieco powyżej wysokości warzyw w naczyniu i gotuj pod przykryciem około 30-35 minut, do momentu, aż warzywa zmiękną.

KROK 3: Po upływie tego czasu dodaj pokrojonego w różyczki brokuła oraz szpinak (może być mrożony) i kontynuuj gotowanie przez następne 10-15 minut.

KROK 4: Całość zmiksuj na gładki krem, rozprowadź w zupie oliwę z oliwek, a całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Na koniec posyp danie podprażonymi pestkami dyni lub udekoruj podprażoną grzanką pełnoziarnistą.

Smacznego!