Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(2)
27.05.2016
dodaj własny przepis
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
86 kcal / 1 porcję (224 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    38.40 kcal
    1.92%
  • Białko
    1.64 g
    3.28%
  • Węglowod.
    4.08 g
    1.51%
  • Tłuszcze
    2.41 g
    3.44%
  • Błonnik
    1.47 g
    5.88%
  • GDA
    1.92 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Szparagi - 570g (1 ½ garści)
  • Cukinia - 250g
  • Cytryna - 50g (5 plastrów)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W tym czasie obierz cukinię na szerokie, cienkie obierki. Obierz tylko miąższ cukinii, wnętrze z pestkami wyrzuć.

KROK 2: Cukiniowe obierki przełoż do miseczki. Cytrynę dobrze umyj, a następnie otrzyj jej skórkę na tarce. Wyciśnij z niej sok, dodaj do cukiniowych obierek razem z otartą skórką, oliwą z oliwek i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 - 15 minut.

KROK 3: W międzyczasie szparagi umyj, osusz, odetnij zdrewniałe końcówki i obierz do połowy wysokości. Każdego szparaga owiń w paski cukinii, następnie połóż je na blachę do pieczenia.

KROK 4: Kiedy wszystkie będą gotowe wsuń blachę do piekarnika na ok. 5 minut. Już gorące obsyp solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

*Podawaj na przystawkę lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Zobacz także