-
Kaloryczność108.59 kcal5.43%
-
Białko7.45 g14.9%
-
Węglowod.13.84 g5.13%
-
Tłuszcze3.56 g5.09%
-
Błonnik1.28 g5.12%
-
GDA5.43 %
- Kasza kuskus - 170g (szklanka)
- Mięso z ud kurczaka, bez skóry - 480g
- Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
- Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Papryka zielona - 140g (sztuka)
- Cukinia - 200g
- Daktyle, suszone - 75g
- Wywar warzywny - 240g (szklanka)
- Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Zdejmij skórę z udek kurczaka, przypraw je do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i curry i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok 20 minut. Ostudź, a następnie rozdrobnij na średniej wielkości kawałki.
KROK 2: Dno żaroodpornego, ceramicznego naczynia wysyp suchym kuskusem. Następnie przełóż na niego upieczone kawałki kurczaka.
KROK 3: Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę, przciśnij czosnek przez praskę i zeszklij je na patelni na rozgranym oleju. Następnie dodaj daktyle bez pestek, pokrojoną na średnie kawałki papryki, cukinię oraz marchewkę. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, całość dobrze wymieszaj, a następnie zalej bulionem.
KROK 4: Danie zagotuj, a następnie przelej do naczynia żaroodpornego. Przykryj je folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 40 minut.
Smacznego!