Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(15)
16.06.2016
dodaj własny przepis
60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
152 kcal / 1 porcję (74 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    203.83 kcal
    10.19%
  • Białko
    7.68 g
    15.36%
  • Węglowod.
    37.92 g
    14.04%
  • Tłuszcze
    2.24 g
    3.2%
  • Błonnik
    4.04 g
    16.16%
  • GDA
    10.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 200g (sztuka)
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 96g (⅔ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Upiecz słodkiego ziemniaka w całości w skórce w piekarniku - żeby się szybciej upiekł należy go ponakłuwać widelcem. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

KROK 2: Wyjmij ziemniaka, osudź, a następnie obierz ze skórki i zmiksuj na gładkie pure, potrzebujesz 3/4 szklanki.

KROK 3: Kaszę wrzuć do garnka i podpraż na sucho przez kilka minut, do momentu, aż zacznie wydawać orzechowy zapach, zalej 1 i ½ szklanki gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać, ani odkrywać podczas gotowania. Kiedy kasza będzie miękka, przemieszaj widelcem i odstaw do ostygnięcia - potrzebujesz 1 i ½ szklanki gotowanej kaszy.

KROK 4: Puree z ziemniaków, kaszę, jajko i sól umieść w misce i dokładnie zblenduj. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj - odstawić na 15 minut.

KROK 5: Stół lub stolnicę wysyp obficie mąką. Nabierz ok ⅕ ciasta (trzeba to zrobić dużą łyżką bo ciasto będzie klejące) i wyłóż na stolnice - uformuj obtaczając w mące podłużny wałek, a następnie pokrój go na około 2 cm kawałki. Następnie na każdym kawałku odciśnij delikatnie wzorek widelcem (opcjonalnie).

KROK 6: W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej kopytka i gotuj je w 2 partiach - ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

*Podawaj na słodko lub na wytrawnie.

Smacznego!