-
Kaloryczność252.62 kcal12.63%
-
Białko6.82 g13.64%
-
Węglowod.28.82 g10.67%
-
Tłuszcze13.94 g19.91%
-
Błonnik3.73 g14.92%
-
GDA12.63 %
- Awokado - 280g
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Bazylia świeża - 5g (gałązka)
- Oregano - 2g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
- Bułka tarta - 16g (2 łyżki stołowe)
- Sezam, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i ugotuj na miękko według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu.
KROK 2: Do miski przenieś miąższ z awokado, najlepiej by był on pokrojony w kostkę. Dodaj do niego ostudzoną kaszę jaglaną oraz podprażoną cebulkę. Wymieszaj.
Dodaj sól i posiekany mały pęczek wybranego zioła. Może to być kolendra lub koperek.
KROK 3: Do całkowitego połączenia wszystkich składników do masy dodaj około 1-2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Z masy formuj małe kotleciki. Każdy obtocz dokładnie w sezamie. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku przez 20 minut. Po 10 minutach obróć na drugą stronę.
*Podawaj w pełnoziarnistej bułce z ulubionymi warzywami lub bez pieczyna na sałacie rzymskiej.
Smacznego!