Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
384 kcal / 1 porcję (152 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    252.62 kcal
    12.63%
  • Białko
    6.82 g
    13.64%
  • Węglowod.
    28.82 g
    10.67%
  • Tłuszcze
    13.94 g
    19.91%
  • Błonnik
    3.73 g
    14.92%
  • GDA
    12.63 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Awokado - 280g
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Bułka tarta - 16g (2 łyżki stołowe)
  • Sezam, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i ugotuj na miękko według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu.

KROK 2: Do miski przenieś miąższ z awokado, najlepiej by był on pokrojony w kostkę. Dodaj do niego ostudzoną kaszę jaglaną oraz podprażoną cebulkę. Wymieszaj.
Dodaj sól i posiekany mały pęczek wybranego zioła. Może to być kolendra lub koperek.

KROK 3: Do całkowitego połączenia wszystkich składników do masy dodaj około 1-2 łyżki bułki tartej. Dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Z masy formuj małe kotleciki. Każdy obtocz dokładnie w sezamie. Piecz w rozgrzanym do 200 st. C. piekarniku przez 20 minut. Po 10 minutach obróć na drugą stronę.

*Podawaj w pełnoziarnistej bułce z ulubionymi warzywami lub bez pieczyna na sałacie rzymskiej.

Smacznego!