60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
243 kcal / 1 porcję (162 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność149.68 kcal7.48%
-
Białko4.67 g9.34%
-
Węglowod.27.28 g10.1%
-
Tłuszcze2.81 g4.01%
-
Błonnik3.75 g15%
-
GDA7.48 %
Składniki
- Bataty - 400g (2 sztuki)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Quinoa - komosa ryżowa - 150g (¾ szklanki)
- Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
- Sól biała - 1.5g (3 szczypty)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Bataty obierz, pokrój na plastry i piecz do miękkości ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Lekko wystudź.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Dodaj rozgnieciony czosnek, sól i dalej podsmażaj. Na koniec posyp tymiankiem i wymieszaj.
KROK 4: Upieczone bataty zmiksuj na puree lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, komosę, sól i pieprz. Mieszaj całość do połączenia składników.
KROK 5: Z masy formuj płaskie kotlety i smaż delikatnie z każdej strony ok. 2 minuty.
Wskazówki:
Kotlety możesz także upiec w piekarniku, jednak wcześniej każdy z nich lekko skrop oliwą.
Zobacz także