40 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
145 kcal / 1 porcję (271 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność53.76 kcal2.69%
-
Białko1.18 g2.36%
-
Węglowod.8.09 g3%
-
Tłuszcze2.42 g3.46%
-
Błonnik1.25 g5%
-
GDA2.69 %
Składniki
- Bataty - 500g (2 ½ sztuki)
- Wywar warzywny - 720g (3 szklanki)
- Por obrany - 50g
- Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
- Imbir korzeń - 10g
- Mleczko kokosowe - 200g (20 łyżek stołowych)
- Limonka - 100g (sztuka)
- Kurkuma - 20g
- Kmin rzymski - 5g (łyżeczka)
- Kolendra swieża - 4.5g (⅓ pęczka)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Bataty umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i pozostaw na kuchence do zagotowania.
KROK 2: W tym czasie pokrój pora na półplasterki i smaż na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzuć do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz imbir. Wszystko razem smaż jeszcze przez około 4-5 minut. Następnie zawartość patelni wrzuć do garnka z batatami.
KROK 3: Warzywa gotuj w bulionie ok. 20 minut, do zmięknięcia. Dodaj do warzyw pietruszkę, marchew i mały kawałek selera.
KROK 4: Gdy bataty zmiekną, zblenduj zawartość garnka na gładki krem. Następnie dodaj mleko kokosowe, przyprawy, łyżkę soku z limonki i mieszamy.
*Podawaj na gorąco, z kleksem śmietanki kokosowej, startą skórką limonki, platkami chili i posiekanymi liśćmi kolendry.
Smacznego!
Zobacz także