70 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
338 kcal / 1 porcję (262 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność129.33 kcal6.47%
-
Białko3.87 g7.74%
-
Węglowod.20.33 g7.53%
-
Tłuszcze4.57 g6.53%
-
Błonnik2.46 g9.84%
-
GDA6.47 %
Składniki
- Burak - 600g (6 sztuk)
- Kasza gryczana sucha - 190g
- Mleczko kokosowe - 230g (szklanka)
- Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 1 godzinę.
KROK 2: Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do melaksera. Dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zblenduj wszystko razem.
KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu potrawkę udekoruj pokrojonymi ćwiartkami awokado.
Smacznego!
Zobacz także