Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(10)
08.08.2016
dodaj własny przepis
45 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
183 kcal / 1 porcję (120 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    152.42 kcal
    7.62%
  • Białko
    9.42 g
    18.84%
  • Węglowod.
    18.37 g
    6.8%
  • Tłuszcze
    5.02 g
    7.17%
  • Błonnik
    2.40 g
    9.6%
  • GDA
    7.62 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 180g (szklanka)
  • Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
  • Oregano - 4g (2 łyżeczki)
  • Przecier pomidorowy - 120g (½ szklanki)
  • Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Cebula - 25g (⅓ sztuki)
  • Pomidor koktajlowy - 140g (7 sztuk)
  • Papryka zielona - 70g (½ sztuki)
  • Oliwki czarne marynowane - 17.5g (7 sztuk)
  • Mozzarella - 150g (10 plastrów)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie, następnie umieść w misce, nalej letniej wody i mocz pozostawiając na noc na około 8 godzin. Po upływie tego czasu komosę odsącz, przepłucz ponownie i zblenduj wraz z pozostałymi składnikami spodu do momentu, aż uzyskasz gładką, dość zwartą masę

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie narysuj na nim delikatnie żądany przez Ciebie kształt pizzy. Przygotowaną masę z komosy równomiernie rozłóż na polu wyznaczonym przez ołówek. Blat nie powinien mieć grubości większej niż 1,5 cm. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut, do momentu aż się delikatnie zarumieni.

KROK 3: W czasie, gdy spód jest w piekarniku, przygotuj składniki na pizzę, najlepiej według uznania. Po upieczeniu, na jeszcze gorący spód rozłóż okrągłymi ruchami przecier pomidorowy. Posyp go następnie pieprzem i bazylią. Ułóż pokrojoną drobno cebulę, zieloną paprykę, poprzekrajane na połówki pomidorki koktajlowe i czarne oliwki. Na koniec posyp startym na tarce serem mozzarella. Zapiekaj jeszcze przez kolejne 10 minut, aż warzywa się podpieką, a ser roztopi.

Smacznego!