25 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
302 kcal / 1 porcję (260 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność116.10 kcal5.81%
-
Białko3.64 g7.28%
-
Węglowod.18.74 g6.94%
-
Tłuszcze3.53 g5.04%
-
Błonnik2.85 g11.4%
-
GDA5.81 %
Składniki
- Quinoa - komosa ryżowa - 100g (½ szklanki)
- Mango - 280g (sztuka)
- Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
- Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
- Ogórek gruntowy - 17.5g (½ sztuki)
- Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
- Szczypiorek siekany - 10g (2 łyżki stołowe)
- Fasola czerwona, konserwowa - 100g (5 łyżek stołowych)
- Cebula - 50g (⅔ sztuki)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
- Ocet balsamiczny - 6g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Nasiona komosy ryżowej przenieś na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je do miękkości przez 3-5 minut według instrukcji producenta zamieszczonej na opakowaniu. Na to samo sito nałóż fasolę czerwoną z puszki i przepłucz ją dokładnie z zalewy.
KROK 2: Pokrój mango na kawałki nieco większe niż kostki pokrojonej papryki i ogórka. Posiekaj grubo pietruszkę i szczypiorek. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, czerwoną fasolę, mango, ogórka, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę i wszystko dobrze wymieszaj.
KROK 3: Przygotuj dressing z soku z cytryny, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj do sałatki odpowiednią ilość dressingu, a następnie dodaj świeżą pietruszkę i szczypiorek.
Smacznego!
Zobacz także