Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(14)
18.08.2016
dodaj własny przepis
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
347 kcal / 1 porcję (270 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    128.62 kcal
    6.43%
  • Białko
    1.96 g
    3.92%
  • Węglowod.
    15.81 g
    5.86%
  • Tłuszcze
    6.51 g
    9.3%
  • Błonnik
    0.45 g
    1.8%
  • GDA
    6.43 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Tapioka, granulat - 72g (6 łyżek stołowych)
  • Mleczko kokosowe - 345g (1 ½ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 360g (1 ½ szklanki)
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
  • Mango - 280g (sztuka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem krowim pomieszanym z kokosowym. Odstaw mieszaninę na około 1 godzinę, aby napęczniała. Po tym czasie dodaj syrop klonowy oraz ziarenka z laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kulki tapioki będą miękkie.

KROK 2: Gotowy pudding przełóż do dość wysokich szklanek i wystudź, następnie przełóż do lodówki, by stężał.

KROK 3: Dojrzałe mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w średniej wielkości kostkę (odłóż kilka kostek mango do dekoracji) i przełóż do naczynia. Owoc zblenduj na gładki mus. Tak przygotowany mus wyłóż na górę deseru z tapioki. Dla dekoracji, na sam koniec dodaj niezblendowane kostki mango.
Smacznego!