35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
347 kcal / 1 porcję (270 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność128.62 kcal6.43%
-
Białko1.96 g3.92%
-
Węglowod.15.81 g5.86%
-
Tłuszcze6.51 g9.3%
-
Błonnik0.45 g1.8%
-
GDA6.43 %
Składniki
- Tapioka, granulat - 72g (6 łyżek stołowych)
- Mleczko kokosowe - 345g (1 ½ szklanki)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 360g (1 ½ szklanki)
- Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
- Laska wanilii - 1.5g (sztuka)
- Mango - 280g (sztuka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Do garnka wsyp tapiokę i zalej ją mlekiem krowim pomieszanym z kokosowym. Odstaw mieszaninę na około 1 godzinę, aby napęczniała. Po tym czasie dodaj syrop klonowy oraz ziarenka z laski wanilii. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, aż kulki tapioki będą miękkie.
KROK 2: Gotowy pudding przełóż do dość wysokich szklanek i wystudź, następnie przełóż do lodówki, by stężał.
KROK 3: Dojrzałe mango obierz, oddziel od pestki, pokrój w średniej wielkości kostkę (odłóż kilka kostek mango do dekoracji) i przełóż do naczynia. Owoc zblenduj na gładki mus. Tak przygotowany mus wyłóż na górę deseru z tapioki. Dla dekoracji, na sam koniec dodaj niezblendowane kostki mango.
Smacznego!
Zobacz także
Naleśniki bezglutenowe z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki
więcej
40 minut + czas chłodzenia
2 osoby