-
Kaloryczność96.64 kcal4.83%
-
Białko13.46 g26.92%
-
Węglowod.5.58 g2.07%
-
Tłuszcze2.68 g3.83%
-
Błonnik0.50 g2%
-
GDA4.83 %
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 400g
- Wywar warzywny - 80g (⅓ szklanki)
- Kasza kuskus - 40g (¼ szklanki)
- Pomidor - 140g
- Oliwki czarne marynowane - 20g (8 sztuk)
- Ser Feta - 30g (½ porcji)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
- Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
- Sól biała - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
- Oregano - 1g (½ łyżeczki)
- Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 200st z naczyniem żaroodpornym w środku.
Kaszę kuskus zalej wrzącym wywarem, dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Przykryj pokrywką i odstaw na ok. 4 - 5 minut. Po tym czasie rozmieszaj kaszę widelcem i schładzaj kolejne 10 minut.
KROK 2: Pomidora, oliwki i ser typu feta pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj. Składniki przełóż do ostudzonego kuskusa, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj.
KROK 3: Pierś z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Lekko rozbij każdy z nich i natnij bok wzdłuż, ale nie do końca tak, aby powstała kieszonka. Środek przypraw solą, pieprzem i oregano, i wypełnij łyżką farszu. Następnie dokładnie zawiń mięso i zepnij je wykałaczkami. Nadziane piersi odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
KROK 4: Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i rozprowadź ją po całej patelni. Roladki smaż ze wszystkich stron do zarumienienia (ok. 2-4 minuty). Przesmażone piersi przełóż prosto do nagrzanego naczynia, polej tłuszczem z patelni i piecz ok. 10-12 minut.
KROK 5: Upieczone roladki wyciągnij, nakryj folią aluminiową i zostaw na ok. 5 minut aby „odpoczęły”.