Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
25.08.2016
dodaj własny przepis
60 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
256 kcal / 1 porcję (82 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    313.27 kcal
    15.66%
  • Białko
    6.14 g
    12.28%
  • Węglowod.
    32.19 g
    11.92%
  • Tłuszcze
    19.13 g
    27.33%
  • Błonnik
    3.62 g
    14.48%
  • GDA
    15.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 50g (¼ szklanki)
  • Migdały, tarte - 90g
  • Cukier puder - 120g (24 łyżeczek)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 25g (¼ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Borówki amerykańskie - 140g (szklanka)
  • Maliny - 60g (½ szklanki)
  • Białko jaja kurzego - 75g (3 sztuki)
  • Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Żółtka oddziel od białek. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Wsyp do młynka do kawy komosę ryżową i zmiel na mąkę.

KROK 2: Mąkę z quinoa, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i roztopione masło wymieszaj. Następnie dodaj ubite białka i wymieszaj. Dodaj borówki amerykańskie i maliny. Następnie dodaj podprażone ziarna komosy ryżowej. Delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj ubite białka. Delikatnie wmieszaj je w masę. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: Udekoruj ciasto resztą borówek i kilkoma malinami lekko wciskając je w strukturę ciasta. Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. na około 40 minut. Ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru.

Smacznego!

Zobacz także
Zupa dyniowa z jabłkami
(5)
Zupa dyniowa z jabłkami
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej