(18)
dodaj własny przepis
75 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
274 kcal / 1 porcję (173 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność158.23 kcal7.91%
-
Białko2.10 g4.2%
-
Węglowod.24.48 g9.07%
-
Tłuszcze6.53 g9.33%
-
Błonnik2.37 g9.48%
-
GDA7.91 %
Składniki
- Kasza manna sucha - 140g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 170g (11 ⅓ łyżki stołowej)
- Cukier - 100g (16 ⅔ łyżeczki)
- Jabłko - 1500g
- Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
- Masło ekstra - 150g (30 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Na czas przygotowania składników masło w kostce wkładamy do zamrażarki.
KROK 2: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki; przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i kaszę manną.
KROK 3: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.
KROK 4: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy 1/3 suchych składników, wykładamy połowę startych jabłek, przykrywamy kolejną warstwą składników suchych i drugą częścią jabłek. Na wierzch dajemy ostatnią część suchych składników i wszystko przykrywamy startym na tarce zmrożonym masłem.
KROK 5: Szarlotkę pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180 st.
Zobacz także