Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

75 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
274 kcal / 1 porcję (173 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    158.23 kcal
    7.91%
  • Białko
    2.10 g
    4.2%
  • Węglowod.
    24.48 g
    9.07%
  • Tłuszcze
    6.53 g
    9.33%
  • Błonnik
    2.37 g
    9.48%
  • GDA
    7.91 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza manna sucha - 140g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 170g (11 ⅓ łyżki stołowej)
  • Cukier - 100g (16 ⅔ łyżeczki)
  • Jabłko - 1500g
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 8g (2 łyżeczki)
  • Masło ekstra - 150g (30 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na czas przygotowania składników masło w kostce wkładamy do zamrażarki.

KROK 2: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki; przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i kaszę manną.

KROK 3: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do drugiej miski.

KROK 4: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy 1/3 suchych składników, wykładamy połowę startych jabłek, przykrywamy kolejną warstwą składników suchych i drugą częścią jabłek. Na wierzch dajemy ostatnią część suchych składników i wszystko przykrywamy startym na tarce zmrożonym masłem.

KROK 5: Szarlotkę pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180 st.