30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
211 kcal / 1 porcję (342 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność61.67 kcal3.08%
-
Białko2.09 g4.18%
-
Węglowod.10.27 g3.8%
-
Tłuszcze2.68 g3.83%
-
Błonnik2.24 g8.96%
-
GDA3.08 %
Składniki
- Wywar warzywny - 300g (1 ¼ szklanki)
- Ziele angielskie - 8g (4 sztuki)
- Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
- Ziemniaki - 75g (sztuka)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Kurki - 150g (3 garście)
- Kasza owsiana - 50g
- Koperek siekany - 8g (łyżka stołowa)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Przygotuj wywar warzywny z włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pieprzu.
KROK 2: Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Dodaj je do gotująceego się wywaru.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
KROK 4: Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę.
KROK 5: Kurki przełucz pod bieżącą wodą i dorzuć na patelnię, jak cebula się zeszkli.
KROK 6: Podsmaż wszystko przez ok. 3 minuty i dodaj do przygotowanego wywaru.
KROK 7: Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do gotującej się zupy. Całość gotuj przez ok. 15 minut. Gotową zupę dopraw do smaku solą.
*Zupę podawaj udekorowaną koperkiem.
Smacznego!
Zobacz także