Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
11.09.2016
dodaj własny przepis
30 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
428 kcal / 1 porcję (364 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    117.78 kcal
    5.89%
  • Białko
    9.54 g
    19.08%
  • Węglowod.
    11.42 g
    4.23%
  • Tłuszcze
    4.04 g
    5.77%
  • Błonnik
    0.72 g
    2.88%
  • GDA
    5.89 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 30g
  • Ser twarogowy chudy - 100g (5 łyżek stołowych)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 40g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
  • Mięta świeża - 10g (2 gałązki)
  • Oliwki czarne marynowane - 15g (6 sztuk)
  • Pomidor suszony - 14g (2 sztuki)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Woda - 50g (¼ szklanki)
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 30g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj ciasto na naleśniki. Surową kaszę jaglaną zmiksuj przy użyciu młynka do kawy na mąkę. Wsyp ją do miski, dodaj suszoną bazylię, jajko, wodę, mleko oraz sól i wszystkie składniki połącz za pomocą miksera lub ubijaczki.

KROK 2: Na dobrze rozgrzaną, natłuszczoną patelnie wlej porcję ciasta i smaż naleśnika z obu stron. Analogicznie postępuj z resztą ciasta.

KROK 3: Ser połącz z jogurtem, posiekaną bazylią, miętą oraz czosnkiem i zmiksuj przy użyciu blendera. Jeśli masa okaże się za gęsta dolej odrobinę mleka. Dodaj pokrojone suszone pomidory i czarne oliwki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

KROK 4: Gotowe naleśniki posmaruj serkiem bazyliowo-miętowym i zwiń w rulon.

Smacznego!

Zobacz także