Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(12)
06.05.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
160 kcal / 1 porcję (201 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.99 kcal
    4%
  • Białko
    3.78 g
    7.56%
  • Węglowod.
    13.05 g
    4.83%
  • Tłuszcze
    1.77 g
    2.53%
  • Błonnik
    0.98 g
    3.92%
  • GDA
    4 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 135g
  • Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
  • Szczypiorek pęczek - 40g (pęczek)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. W drugim garnku ugotuj jaja na twardo.

KROK 2: Ugotowane jajka pokrój na drobne kawałki. Posiekaj szczypior oraz pietruszkę. Do miski wrzuć pokrojone jajka, szczypior i pietruszkę; dokładnie wszystko wymieszaj.

KROK 3: Dodaj jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko. Obficie przypraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość wymieszaj.

KROK 4: Formuj kotlety, obtocz delikatnie w bułce tartej, połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku około 25 minut.

*Kotlety te świetnie smakują z sosem koperkowym.

Smacznego!