40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
160 kcal / 1 porcję (201 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność79.99 kcal4%
-
Białko3.78 g7.56%
-
Węglowod.13.05 g4.83%
-
Tłuszcze1.77 g2.53%
-
Błonnik0.98 g3.92%
-
GDA4 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 135g
- Woda ciepła - 480g (2 szklanki)
- Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
- Natka pietruszki siekana - 36g (6 łyżeczek)
- Szczypiorek pęczek - 40g (pęczek)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. W drugim garnku ugotuj jaja na twardo.
KROK 2: Ugotowane jajka pokrój na drobne kawałki. Posiekaj szczypior oraz pietruszkę. Do miski wrzuć pokrojone jajka, szczypior i pietruszkę; dokładnie wszystko wymieszaj.
KROK 3: Dodaj jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko. Obficie przypraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość wymieszaj.
KROK 4: Formuj kotlety, obtocz delikatnie w bułce tartej, połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku około 25 minut.
*Kotlety te świetnie smakują z sosem koperkowym.
Smacznego!
Zobacz także