-
Kaloryczność95.98 kcal4.8%
-
Białko2.73 g5.46%
-
Węglowod.18.72 g6.93%
-
Tłuszcze1.73 g2.47%
-
Błonnik1.59 g6.36%
-
GDA4.8 %
- Ziemniaki - 1950g (26 sztuk)
- Kasza gryczana sucha - 180g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
- Cebula - 80g (sztuka)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pomidory w puszce - 400g (puszka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
- Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Ziemniaki obierz, przepołów i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź i odstaw do ostudzenia. W tym czasie kaszę gryczaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Po tym czasie przełóż ziemniaki do dość wysokiej miski i zmiażdż tłuczkiem na gładka masę. Dodaj do nich mąkę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie wybij jajo i wszystko szybko wymieszaj (mieszaj całość jak najkrócej. Staraj się nie dodawac więcej mąki). Powinno powstać dość elastyczne ciasto.
KROK 3: Ciasto podziel na kilka mniejszych części. Wyłoż na stolnicę podsypaną mąką gryczaną. Część masy uformuj mokrymi rękoma w rulonik, a następnie ucinaj je ostrym nożem tworząc drobne kopytka. Następnie formuj je w kuleczki i końcówką widelca wytłocz w nich wzorek.
KROK 4: W dużym garnku zagotuj osoloną wcześniej wodę. Do gotującej się wody wkładaj po około 15-20 sztuk gnocchi. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze około 1-1,5 minuty, a następnie wyłów je i połóż na blasze do pieczenia do momentu wystygnięcia.
KROK 5: Na nagrzanej patelni rozpuść masło, a następnie zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojone pomidory z puszki. Smaż sos do momentu, aż zacznie bulgotać. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i posiekaną natką pietruszki.
KROK 6: Do tak przygotowanego sosu dodaj gnocchi i gotuj dokładnie je mieszając przez około pół minuty. Następnie od razu podawaj.
Smacznego!