Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
16.09.2016
dodaj własny przepis
35 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
656 kcal / 1 porcję (684 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    95.98 kcal
    4.8%
  • Białko
    2.73 g
    5.46%
  • Węglowod.
    18.72 g
    6.93%
  • Tłuszcze
    1.73 g
    2.47%
  • Błonnik
    1.59 g
    6.36%
  • GDA
    4.8 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ziemniaki - 1950g (26 sztuk)
  • Kasza gryczana sucha - 180g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Masło ekstra - 40g (8 łyżeczek)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Pomidory w puszce - 400g (puszka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 1g (2 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ziemniaki obierz, przepołów i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je odcedź i odstaw do ostudzenia. W tym czasie kaszę gryczaną zmiksuj w młynku do kawy na mąkę.

KROK 2: Po tym czasie przełóż ziemniaki do dość wysokiej miski i zmiażdż tłuczkiem na gładka masę. Dodaj do nich mąkę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie wybij jajo i wszystko szybko wymieszaj (mieszaj całość jak najkrócej. Staraj się nie dodawac więcej mąki). Powinno powstać dość elastyczne ciasto.

KROK 3: Ciasto podziel na kilka mniejszych części. Wyłoż na stolnicę podsypaną mąką gryczaną. Część masy uformuj mokrymi rękoma w rulonik, a następnie ucinaj je ostrym nożem tworząc drobne kopytka. Następnie formuj je w kuleczki i końcówką widelca wytłocz w nich wzorek.

KROK 4: W dużym garnku zagotuj osoloną wcześniej wodę. Do gotującej się wody wkładaj po około 15-20 sztuk gnocchi. Gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze około 1-1,5 minuty, a następnie wyłów je i połóż na blasze do pieczenia do momentu wystygnięcia.

KROK 5: Na nagrzanej patelni rozpuść masło, a następnie zeszklij na nim cebulę pokrojoną w drobna kostkę oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojone pomidory z puszki. Smaż sos do momentu, aż zacznie bulgotać. Przypraw do smaku pieprzem, gałką muszkatołową, ostrą papryką i posiekaną natką pietruszki.

KROK 6: Do tak przygotowanego sosu dodaj gnocchi i gotuj dokładnie je mieszając przez około pół minuty. Następnie od razu podawaj.

Smacznego!