100 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
212 kcal / 1 porcję (111 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność190.89 kcal9.54%
-
Białko11.04 g22.08%
-
Węglowod.16.13 g5.97%
-
Tłuszcze10.19 g14.56%
-
Błonnik5.37 g21.48%
-
GDA9.54 %
Składniki
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Kasza gryczana sucha - 50g
- Otręby pszenne - 32g (8 łyżek stołowych)
- Płatki owsiane górskie - 40g (4 łyżki stołowe)
- Siemię lniane - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
- Nasiona chia - 30g (3 łyżki stołowe)
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Serek naturalny - 250g (10 łyżek stołowych)
- Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną piankę z dodatkiem 2 szczypt soli. Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Do ubitej piany dodaj żółtka i znowu ubij na sztywno. Następnie dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj (nie ubijaj).
KROK 3: Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej rzygotowane ciasto. Na wierzchu posyp je pestkami dyni.
KROK 4: Wstaw chleb do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 60-80 minut.
*Chleb po upieczeniu przechowuj w lodówce do około tygodnia.
Smacznego!
Zobacz także