-
Kaloryczność209.49 kcal10.47%
-
Białko9.74 g19.48%
-
Węglowod.11.01 g4.08%
-
Tłuszcze14.69 g20.99%
-
Błonnik1.27 g5.08%
-
GDA10.47 %
- Mąka pszenna, typ 500 - 97.5g (⅔ szklanki)
- Mąka kukurydziana - 60g (4 łyżki stołowe)
- Masło ekstra - 100g (20 łyżeczek)
- Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Brokuły - 200g
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
- Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
- Śmietana, 18% tłuszczu - 75g (3 łyżki stołowe)
- Ser Gouda, tarty - 200g (20 łyżek stołowych)
- Curry - 3g (łyżeczka)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Olej rzepakowy uniwersalny - 40g (4 łyżki stołowe)
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
Sposób przyrządzenia
Kruche ciasto:
KROK 1: Przesiej mąkę do sporej miski. Następnie pokrój w kostę zimne masło i dodaj do mąki, rozdrobnij palcami. Następnie dodaj jajo, szczypte soli i całość szybko zagnieć, ew. dodaj 2 łyżki zimnej wody. Ciastem wyłóż formę o średnicy 26 cm. Chłodź 30 minut.
Nadzienie:
KROK 1: Na 1/2 oleju podsmaż paprykę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Na reszcie oleju podsmaż mięso pokrojone w drobną kostkę, dodaj posiekany czosnek i szczyptę pieprzu. Warzywa i mięso ostudź.
KROK 2: Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch (lub inne obciążenie) i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po tym czasie usuń papier i groch, a ciasto piecz jeszcze 10 minut.
KROK 3: Jajka wymieszaj ze śmietaną i serem. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i curry. Do masy dodaj podsmażone mięso i jarzyny. Całość ułóż na podpieczonym spodzie i piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C., aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.
*Tarta z kurczakiem i warzywami jest daniem idealnym na kolację. Jest to potrawa łatwostrawna, lecz dość kaloryczna ze względu na dodatek sera żółtego oraz śmietany w masie warzywnej. Jeśli chcemy je nieco odchudzić, zamiast śmietany możemy dodać jogurt naturalny, a ser żółty zastąpić jego odpowiednikiem niskotłuszczowym.
Smacznego!