40 minut
6 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
236 kcal / 1 porcję (147 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność160.53 kcal8.03%
-
Białko2.03 g4.06%
-
Węglowod.21.12 g7.82%
-
Tłuszcze8.46 g12.09%
-
Błonnik2.04 g8.16%
-
GDA8.03 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 100g
- Mleko ryżowe - 360g (1 ½ szklanki)
- Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
- Wiórki kokosowe - 70g (11 ⅔ łyżki stołowej)
- Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
- Mleczko kokosowe - 160g (16 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kasze jaglaną ugotuj w 1 szklance mleka z połową szklanki wody przez ok. 15 minut.
KROK 2: Do garnka z ugotowaną kaszą dodaj mleczko kokosowe, połowę porcji wiórek kokosowych, miód i pół szklanki mleka. Ponownie zagotuj przez kolejne 10 minut.
KROK 3: Gęstą i ugotowaną masę zmiksuj blenderem przez ok. 5 minut.
KROK 4: Jeszcze ciepłą masę nabieraj łyżką, formuj kulki i obtaczaj je w reszcie wiórek kokosowych.
KROK 5: Uformowane i obtoczone kuleczki schładzaj w lodówce minimum 3-4 godziny, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Zobacz także