Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
6 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
236 kcal / 1 porcję (147 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    160.53 kcal
    8.03%
  • Białko
    2.03 g
    4.06%
  • Węglowod.
    21.12 g
    7.82%
  • Tłuszcze
    8.46 g
    12.09%
  • Błonnik
    2.04 g
    8.16%
  • GDA
    8.03 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 100g
  • Mleko ryżowe - 360g (1 ½ szklanki)
  • Woda ciepła - 120g (½ szklanki)
  • Wiórki kokosowe - 70g (11 ⅔ łyżki stołowej)
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Mleczko kokosowe - 160g (16 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kasze jaglaną ugotuj w 1 szklance mleka z połową szklanki wody przez ok. 15 minut.

KROK 2: Do garnka z ugotowaną kaszą dodaj mleczko kokosowe, połowę porcji wiórek kokosowych, miód i pół szklanki mleka. Ponownie zagotuj przez kolejne 10 minut.

KROK 3: Gęstą i ugotowaną masę zmiksuj blenderem przez ok. 5 minut.

KROK 4: Jeszcze ciepłą masę nabieraj łyżką, formuj kulki i obtaczaj je w reszcie wiórek kokosowych.

KROK 5: Uformowane i obtoczone kuleczki schładzaj w lodówce minimum 3-4 godziny, najlepiej całą noc.

Smacznego!