Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(11)
08.05.2016
dodaj własny przepis
40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
262 kcal / 1 porcję (491 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    53.40 kcal
    2.67%
  • Białko
    1.66 g
    3.32%
  • Węglowod.
    6.90 g
    2.56%
  • Tłuszcze
    2.87 g
    4.1%
  • Błonnik
    0.86 g
    3.44%
  • GDA
    2.67 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Topinambur, świeży - 192.5g (3 ½ sztuki)
  • Kalafior - 100g
  • Ciecierzyca z puszki - 85g (½ szklanki)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i smaż 2-3 minuty na rozgrzanej oliwie. pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smażyć kolejne 1,5 minuty.

KROK 2: Do patelni dołóż umyty, obrany i pokrojony w plasterki topinambur i kontynuuj smażenie jeszcze 3 minuty. Następnie dodaj ugotowaną cieciorkę (może być z puszki), kalafiora i smaż kolejne 3 minuty. Całość warzyw dopraw sporą szczyptą soli.

KROK 3: Do gotującego się w wysokim garnku bulionu warzywnego dodaj warzywa z patelni i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.

KROK 4: Po tym czasie zblenduj zupę na gładki, biały krem. W razie potrzeby dodaj troszkę soli i pieprzu. Zupę przełóż na talerze. Udekoruj podprażonymi pestkami dyni lub zmielonym siemieniem lnianym.

Smacznego!