Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(28)
06.10.2016
dodaj własny przepis
50 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
318 kcal / 1 porcję (146 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    217.99 kcal
    10.9%
  • Białko
    4.71 g
    9.42%
  • Węglowod.
    9.89 g
    3.66%
  • Tłuszcze
    17.98 g
    25.69%
  • Błonnik
    1.30 g
    5.2%
  • GDA
    10.9 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka kokosowa - 65g (½ szklanki)
  • Jogurt typu greckiego "light" - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Proszek do pieczenia - 8g (2 łyżeczki)
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Maliny - 60g (½ szklanki)
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Olej kokosowy - 100g
  • Jaja kurze surowe - 250g (5 sztuk)
  • Mleko migdałowe - 172.5g (⅔ szklanki)
  • Rodzynki, suszone - 60g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Do nagrzanego do 200 st. C piekarnika wstaw umytego i zawiniętego w folię buraka. Piecz 45 minut lub do miękkości. Następnie wyjmij warzywo, obierz i zetrzyj na tarce na gładkie puree.

KROK 2: W dużej misce połącz wszystkie suche składniki (mąkę i bezglutenowy proszek do pieczenia). W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki (puree buraczane, syrop klonowy, rodzynki, maliny, jaja, olej kokosowy, mleko migdałowe i jogurt grecki).

KROK 3: Połącz mokre składniki wlewając je do suchych. Dokładnie całość wymieszaj. Gdyby masa była zbyt kleista, dodaj nieco mąki kokosowej.

KROK 4: Masę przekładaj do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez około 30-35 minut do tzw. "suchego patyczka.

Smacznego!