20 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
163 kcal / 1 porcję (223 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność73.01 kcal3.65%
-
Białko2.33 g4.66%
-
Węglowod.11.65 g4.31%
-
Tłuszcze2.35 g3.36%
-
Błonnik0.98 g3.92%
-
GDA3.65 %
Składniki
- Kasza jaglana sucha - 54g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Dynia - 125g
- Syrop klonowy - 10g (2 łyżeczki)
- Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
- Imbir korzeń - 5g
- Dynia, pestki - 20g (2 łyżki stołowe)
- Mleko migdałowe - 230g (szklanka)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
KROK 2: Dynię umieścić na blaszce, pokropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, do miękkości. Następnie zmiksować dynie na gładkie puree.
KROK 3: Ugotowaną kaszę przełożyć do rondelka, dodać dyniowe puree, mleko, cynamon i starty imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 4-5 minut.
KROK 4: Budyń przełożyć do miseczek, posypać pestkami dyni i cynamonem.
Smacznego!
Zobacz także