Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
561 kcal / 1 porcję (346 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    162.38 kcal
    8.12%
  • Białko
    4.39 g
    8.78%
  • Węglowod.
    14.87 g
    5.51%
  • Tłuszcze
    10.66 g
    15.23%
  • Błonnik
    3.17 g
    12.68%
  • GDA
    8.12 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Burak - 100g (sztuka)
  • Marchew - 160g
  • Szpinak świeży - 40g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Ser Feta - 50g (porcja)
  • Awokado - 200g
  • Sok z cytryny - 9g (3 łyżeczki)
  • Miód pszczeli - 12g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Marchew i buraki obierz, pokrój w kostkę i talarki. Warzywa obtocz w oleju, przełóż na blachę i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Następnie zostaw do ostygnięcia.

KROK 2: W tym czasie przygotuj komosę i dressing. Pół szklanki komosy zalej szklanką wody i gotuj ok. 12-15 minut, do miękkości. Miód, oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Do miski przełóż szpinak i dodaj pokrojone w kostkę awokado. Następnie przełóż ugotowaną marchew, buraka i komosę. Na koniec posyp wszystko kawałkami fety i zalej przygotowanym sosem.


*Gotową sałatkę możesz posypać kiełkami rzodkiewki.

Smacznego!