Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
14.10.2016
dodaj własny przepis
40 minut + czas chłodzenia
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
456 kcal / 1 porcję (264 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    172.77 kcal
    8.64%
  • Białko
    2.09 g
    4.18%
  • Węglowod.
    20.06 g
    7.43%
  • Tłuszcze
    9.96 g
    14.23%
  • Błonnik
    2.36 g
    9.44%
  • GDA
    8.64 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Mleko migdałowe - 690g (3 szklanki)
  • Mleczko kokosowe - 125g (12 ½ łyżki stołowej)
  • Woda ciepła - 240g (szklanka)
  • Krakersy pełnoziarniste - 150g
  • Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
  • Wiórki kokosowe - 150g (25 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz bieżącą wodą do momentu, aż woda stanie się przejrzysta. Wsyp następnie do rondelka, zalej dwiema szklankami mleka migdałowego i szklanką wody. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20-25 min.).

KROK 2: Dodaj wiórki kokosowe, 1/2 szklanki mleka kokosowego i szklankę mleka migdałowego. Następnie masę posłudż 5 łyżkami syropu klonowego i gotuj jeszcze ok. 15 min., od czasu do czasu delikatnie mieszając masę. (Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj mleko migdałowe lub wodę).

KROK 3: Całość zmiksuj na gładką masę. Przekładaj ją pełnoziarnistymi krakersami, zaczynając od tej warstwy (krakersy, masa kokosowa, krakersy, masa kokosowa). Pamiętaj, aby zakończyć masą kokosową.

KROK 4: Wierzchu posyp delikatnie wiórkami kokosowymi i ułóż na nim świeże, pokrojone w plasterki truskawki. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Smacznego!