-
Kaloryczność172.77 kcal8.64%
-
Białko2.09 g4.18%
-
Węglowod.20.06 g7.43%
-
Tłuszcze9.96 g14.23%
-
Błonnik2.36 g9.44%
-
GDA8.64 %
- Kasza jaglana sucha - 180g
- Mleko migdałowe - 690g (3 szklanki)
- Mleczko kokosowe - 125g (12 ½ łyżki stołowej)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Krakersy pełnoziarniste - 150g
- Syrop klonowy - 50g (10 łyżeczek)
- Wiórki kokosowe - 150g (25 łyżek stołowych)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz bieżącą wodą do momentu, aż woda stanie się przejrzysta. Wsyp następnie do rondelka, zalej dwiema szklankami mleka migdałowego i szklanką wody. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20-25 min.).
KROK 2: Dodaj wiórki kokosowe, 1/2 szklanki mleka kokosowego i szklankę mleka migdałowego. Następnie masę posłudż 5 łyżkami syropu klonowego i gotuj jeszcze ok. 15 min., od czasu do czasu delikatnie mieszając masę. (Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj mleko migdałowe lub wodę).
KROK 3: Całość zmiksuj na gładką masę. Przekładaj ją pełnoziarnistymi krakersami, zaczynając od tej warstwy (krakersy, masa kokosowa, krakersy, masa kokosowa). Pamiętaj, aby zakończyć masą kokosową.
KROK 4: Wierzchu posyp delikatnie wiórkami kokosowymi i ułóż na nim świeże, pokrojone w plasterki truskawki. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!