Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
17.10.2016
dodaj własny przepis
60 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
268 kcal / 1 porcję (210 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    128.07 kcal
    6.4%
  • Białko
    4.50 g
    9%
  • Węglowod.
    19.98 g
    7.4%
  • Tłuszcze
    4.18 g
    5.97%
  • Błonnik
    2.00 g
    8%
  • GDA
    6.4 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Szpinak młody - 150g (6 garści)
  • Marchew - 120g
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Curry - 6g (2 łyżeczki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Papryka słodka mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Mleko migdałowe - 115g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu produktu, wydłużając czas gotowania o około 5 minut. Przenieś do sporej miski i ostudź.

KROK 2: Obierz i posiekaj drobno cebulę w kosteczkę, obierz marchewkę i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Szpinak dokładnie przepłukaj na sicie. Czosnek obierz.

KROK 3: Na łyżce oleju zeszklij cebulę. Dodaj następnie marchewkę i smaż około 3 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek i szpinak, przykryj wszystko pokrywką i duś do momentu, aż warzywa zmiękną.

KROK 4: Następnie dodaj czosnek, curry, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze około minuty.

KROK 5: Tak podsmażoną masę dodaj do miski z ostudzoną kaszą jaglaną.

KROK 6: Do masy jaglanej dodaj jogurt, jajo, siemię lniane i mleko migdałowe i dokładnie wymieszaj.

KROK 7: Masę jaglaną podziel na równe części, nadaj im okrągłego kształtu kotlecików i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut. W połowie tego czasu przełóż kotleciki na drugą stronę.

Smacznego!