Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(3)
30.06.2016
dodaj własny przepis
30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
251 kcal / 1 porcję (317 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    79.24 kcal
    3.96%
  • Białko
    2.00 g
    4%
  • Węglowod.
    9.62 g
    3.56%
  • Tłuszcze
    4.40 g
    6.29%
  • Błonnik
    1.54 g
    6.16%
  • GDA
    3.96 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Cukinia - 125g
  • Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
  • Orzechy włoskie - 16g (4 sztuki)
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglane przepłucz na sitku, a następnie ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.

KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Po tym czasie przełoż ją do miski, przykryj i odstaw na około 10 minut. Następnie obierz ją ostrożnie ze skórki. Resztę świeżej papryki pokrój w drobną kostkę.

KROK 3: Do melaksera przełóż obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie pesto, dopraw do smaku.

KROK 4: Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cukinię około 2-3 minuty. Następnie dołóż kawałki czerwonej papryki. Dopraw solą, pieprzem i oregano do smaku.

KROK 5: Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj dokładnie z pesto. Następnie dodaj usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełoż na talerze, a na koniec udekoruj danie posiekaną świeżą bazylią.

Smacznego!