-
Kaloryczność79.24 kcal3.96%
-
Białko2.00 g4%
-
Węglowod.9.62 g3.56%
-
Tłuszcze4.40 g6.29%
-
Błonnik1.54 g6.16%
-
GDA3.96 %
- Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
- Cukinia - 125g
- Papryka czerwona - 400g (2 sztuki)
- Orzechy włoskie - 16g (4 sztuki)
- Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
- Czosnek mały - 3g (ząbek)
- Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
- Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Kaszę jaglane przepłucz na sitku, a następnie ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu.
KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Po tym czasie przełoż ją do miski, przykryj i odstaw na około 10 minut. Następnie obierz ją ostrożnie ze skórki. Resztę świeżej papryki pokrój w drobną kostkę.
KROK 3: Do melaksera przełóż obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie pesto, dopraw do smaku.
KROK 4: Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż cukinię około 2-3 minuty. Następnie dołóż kawałki czerwonej papryki. Dopraw solą, pieprzem i oregano do smaku.
KROK 5: Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaj dokładnie z pesto. Następnie dodaj usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełoż na talerze, a na koniec udekoruj danie posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego!