Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
134 kcal / 1 porcję (157 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    85.17 kcal
    4.26%
  • Białko
    2.86 g
    5.72%
  • Węglowod.
    14.07 g
    5.21%
  • Tłuszcze
    2.57 g
    3.67%
  • Błonnik
    2.50 g
    10%
  • GDA
    4.26 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Woda ciepła - 360g (1 ½ szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Dynia - 120g
  • Czosnek mały - 9g (3 ząbki)
  • Siemię lniane - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Jarmuż - 10g (2 liście)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglana podpraż w rondelku przez 5 minut, do momentu, aż zacznie się wydzielać orzechowy zapach. Następnie dolej wodę i gotuj od zagotowania przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie ostudź pod ściereczką.

KROK 2: Obraną dynię pokrój w kawałki. Następnie podsmaż ją na dwóch łyżkach oliwy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, do momentu, aż dynia będzie na tyle miękka, by można ją było rozgnieść widelcem (około 10-15 minut).

KROK 3: Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Do dużej miski przełóż dynię, ugotowaną kaszę jaglaną, siemię lniane, jarmuż i przyprawy; wszystko wymieszaj. Podczas mieszania postaraj się rozgnieść dynię na miazgę.

KROK 4: Za pomocą dłoni formuj z powstałej masy małe kotleciki. Uważaj, żeby nie były zbyt cienkie. Odkładaj burgery na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 5: Piecz przygotowane burgery przez około 10-15 minut. Podawaj od razu.

Smacznego!

Zobacz także
Pudding chia
(5)
Pudding chia
10 minut + schładzanie w lodówce
1 osoba
więcej