-
Kaloryczność244.03 kcal12.2%
-
Białko11.74 g23.48%
-
Węglowod.44.58 g16.51%
-
Tłuszcze6.05 g8.64%
-
Błonnik9.47 g37.88%
-
GDA12.2 %
- Pietruszka, korzeń - 60g
- Seler korzeniowy - 80g
- Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
- Kasza gryczana niepalona, sucha - 100g (½ szklanki)
- Fasola biała, nasiona suche - 250g
- Sos sojowy bezglutenowy - 20g (2 łyżki stołowe)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
- Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Śliwki z pestką, suszone - 60g
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Umytą i obraną pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posyp warzywa solą, pieprzem, a także skrop delikatnie olejem i wymieszaj całość dokładnie tak, by warzywa były równomiernie nim otoczone.
KROK 2: Wstaw je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 30-40 min. Warzywa powinny być miękkie. Po tym czasie upieczone warzywa przełóż na talerz i ostudź.
KROK 3: W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną, według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu, na sypko. Po ugotowaniu lekko ją przestudź.
KROK 4: Białą fasolę namocz dzień wcześniej, wylej wodę z moczenia, wlej nową, a następnie ugotuj fasolę do miękkości (ok.60-70 minut).
KROK 5: Wszystkie pozostałe składniki przełóż do dużej miski i dokładnie zmiksuj, mogą zostacć drobne, wyczuwalne kawałki. Na koniec wmieszaj suszone śliwki.
KROK 6: Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st C. przez ok. 40 min.
*Najlepiej smakuje schłodzony całą noc w lodówce.
**Wierzch przed pieczeniem możesz ozdobić jeszcze suszonymi śliwkami.
Smacznego!